فعالیت مساجد در ۳ محور برای شکست کرونا/ تاریخ درباره نقش مسجدی‌ها در مقابله با این بحران قضاوت می‌کند

فعالیت مساجد در ۳ محور برای شکست کرونا/ تاریخ درباره نقش مسجدی‌ها در مقابله با این بحران قضاوت می‌کند

تاریخ انتشار : ۸ آذر ۱۳۹۹
حجت‌الاسلام اداوی با بیان اینکه در موج سوم بحران کرونا مساجد با برنامه‌ریزی در سه محور هوشمندسازی، متمرکزسازی و نقطه‌زنی فعال هستند، گفت: در موج سوم این بیماری مساجد در قالب قرارگاهی به مردم خدمت‌رسانی می‌کنند.

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، بحران کرونا در کنار همه تهدیدها و آسیب های اجتماعی، اقتصادی و روحی‌ فرصت‌آفرینی هایی نیز داشت، ازجمله آنها ورود بچه های مسجد به میدان مقابله با این ویروس و نیز رزمایش کمک مومنانه است که فصلی جدیدی را در حیات مساجد گشود. در موج سوم بحران کرونا نیز فعالیت مساجد نسبت به دورهای قبل گسترش یافته است و مساجد با تشکیل قرارگاه های سلامت در راستای خدمت رسانی به بیماران وارد عمل شده اند. به منظور تشریح فعالیت های مساجد در موج سوم این بیماری با حجت الاسلام « ایرج اداوی»، سرپرست ناحیه شهید نواب صفوی مرکز رسیدگی به امور مساجد گفت و گویی ترتیب دادیم که در ادامه مشروح آن را می خوانید:

 

فعالیت های مساجد ناحیه شهید نواب صفوی در موج سوم بحران کرونا در چه محورهایی انجام می شود؟

 

پس از شیوع ویروس کرونا تقریبا هر مسجدی را که امکان فعالیت برای مهار کرونا داشت، فعال کردیم و درحال حاضر مجموعه فعالیت ها در مساجد با شدت و ضعف در حال انجام است. اما پس از تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر بهره گیری از ظرفیت مساجد برای پیشگیری از ویروس کرونا جلساتی با حضورائمه جماعات مساجد ناحیه شهید نواب صفوی برگزار و برنامه های مختلفی در این زمینه طراحی شد تا از ظرفیت مساجد در بحث مبارزه با ویروس کرونا، درمان و رسیدگی به بیماران کرونایی و جلوگیری از شیوع این ویروس بیش از پیش بهره برداری شود.

در همین راستا تعدادی از ائمه جماعات مساجد منطقه به عنوان معین انتخاب و مقرر شد که پایگاه های سلامتی که در مساجد هر منطقه وجود دارد، با دیگر نهادها و سازمان ها در سطح شهر تهران همکاری هایشان را گسترش دهند و گروه عملیاتی مساجد با پایگاه های ستاد مبارزه با کرونا که از همان ابتدای شیوع این ویروس فعال بودند، در خدمت رسانی به مردم وارد عمل شوند و در موج سوم این بحران نسبت به موج اول و دوم با انسجام بیشتر و نیز به صورت قرارگاهی به ارایه خدمت به مردم مشغول شوند.

همچنین در موج سوم این بحران مساجد در ایستگاه سلامت خدمات درمانی و مشاوره ای، توزیع مواد ضدعفونی انجام می شود و مساجدی که درمانگاه تخصصی دارند، نیز آمادگی خود را برای ارایه خدمت به مردم اعلام کرده اند، تا در بحث مبارزه با کرونا و ارایه خدمات عمومی محل رجوع مردم باشند.

در واقع  ما در موج سوم این بحران با برنامه ریزی های لازم در سه محور هوشمندسازی، متمرکز سازی و نقطه زنی فعالیت هایمان را در مساجد آغاز کردیم.

 

با توجه به تاکید اندیشمندان مبنی بر اینکه دعا و معنویت در سلامت انسان اثر گذار است، پیرامون تاثیرگذاری دعا در تقویت روحیه مردم برای مهار این بیماری، در مساجد چه برنامه هایی را در نظر گرفته اید؟

 

بسته بودن درهای مساجد آثار روحی و روانی می تواند در جامعه به همراه داشته باشد. به همین جهت پس از شیوع این ویروس اگرچه نمازهای جماعت مساجد تعطیل شد،اما در حوزه سلامت و خدمات اجتماعی خانه های خدا، اقدامات گسترده ای را طراحی و عملیاتی کردند.

همچنین در حوزه امیدبخشی، ایجاد روحیه، ترویج معنویت و تقویت روحیه مردم با بهره گیری از دعا، معنویت و نورانیت، از مساجد خواسته شده است، قرائت دعای هفتم صحیفه سجادیه پس از اذان ظهر و عصر و قرائت دعای فرج پس از اذان مغرب و عشاء را در مساجد مورد توجه قرار دهند، زیرا پخش دعا از ماذنه مساجد می تواند از لحاظ روحی و روانی به انسان ها آرامش دهد و کمک کند که از این بحران با آسیب کمتری عبور کنند.

 

در موج سوم این بحران در حمایت از خانواده های آسیب دیده چه برنامه ای در مساجد ناحیه شهید نواب صفوی انجام می شود؟

 

تمام تلاش ما در این راستا است که چند موضوع مورد تاکید مقام معظم رهبری در مبارزه با این بیماری و کمک به نیازمندان تحقق یابد. به همین جهت ما در موج سوم این بیماری نقاط آلوده از این بیماری را شناسایی و سپس اقدام به کمک رسانی به خانواده های درگیر این بیماری و آسیب دیده از این بحران کردیم تا کمک های مورد نیاز به آنها و خانواده هایشان را به فراخوار توان هر مسجد مورد توجه قرار دهیم. دوم آنکه از خانواده های مستضعف و کارگران روزمزد متناسب با شان و شخصیتشان حمایت اقتصادی داشته باشیم.

 

در موج اول این بیماری شاهد رعایت مسائل بهداشتی از سوی مردم بودیم، علت آنکه به تدریج رعایت مسائل بهداشتی و نیز توسل و دعا و پویش هایی که در این زمینه اجرا می شد، کمرنگ شده، چیست؟

 

در سخنرانی مقام معظم رهبری در ابتدای شیوع ویروس کرونا، ایشان اولین ورود جدی را به بحث «بهداشت و سلامت و دعا» داشتند و بر لزوم قرائت دعای هفتم صحیفه سجادیه برای دفع بلا تاکید کردند. در آن مقطع شاهد رعایت نکات بهداشتی و لزوم اهتمام بیشتر به قرائت دعا و توسل بودیم.اما به تدریج شاهد سستی و نیز عادی شدن سفرها و به نوعی تساهل و تسامح و بی تفاوتی مردم نسبت به این بیماری شدیم و حتی پویش هایی که برای قرائت دعا و توسل در موج اول این بیماری شدت داشت، بتدریج کمرنگ شد، در حالی که در وضعیت کنونی در کنار اهتمام همه جانبه بر لزوم رعایت نکات بهداشتی و توصیه های متخصصان و پزشکان، به هیچ وجه نباید از اهمیت دعا و نیایش به درگاه الهی و نیز توسل بر ائمه اطهار(ع) غافل شد، چرا که به تعبیر امام صادق(ع)، دعا شفای همه دردها است. در واقع از برکات دعا به درگاه الهی این است که هم زمینه ساز شفای انسان از امراض جسمی و روحی می شود و هم اینکه باعث نشاط و انگیزه دوچندان در وجود انسان می شود.در دوران دفاع مقدس،روحیه توسل، دعا، نورانیت و معنویت رمز موفقیت رزمندگان شد. امروز هم باید عنصر دعا در میان مردم و کادر درمان تقویت شود، تا با تحمل مشقت، جهاد سلامت آسان شود.

به همین جهت ما در موج سوم این بیماری نیز با طراحی و اجرای پویش دعای همگانی «نیایش» از فعالان فرهنگی خواستیم که نسبت به اجرای این پویش اهتمام داشته باشند. همچنین از مساجد محله درخواست کردیم که در این زمینه منفعل عمل نکنند، تا از این طریق سلامت روح را به سلامت جسم متصل کنیم. همچنین از ایستگاه های سلامت مساجد هم خواسته شده است که طنین دعا را از این پایگاه ها پخش کنند تا امیدها زنده و قلب ها به مبدا وصل شود.

 

نقش رسانه ها در معرفی دستاوردها و فعالیت های مساجد در بحران کرونا چیست؟

 

در موج اول و دوم بحران کرونا فعالیت های گسترده ای که مساجد در مبارزه با ویروس کرونا داشتند، آن گونه که باید دیده نشد، در حالی که خدمات و فعالیت های بسیاری از مساجد در این دوران انجام شد. ضرورت دارد که اثرگذاری و نقش مساجد در مبارزه با این بیماری در رسانه های مختلف بیان شود، تا اعتماد مردم به مساجد بیش از پیش افزایش یابد و از بعد فرهنگی همگان بر اثرگذاری مساجد واقف شوند.

بخشی از فعالیت های اثرگذار مساجد توسط خیرین، بسیجیان،ائمه جماعات، مردم و اقشار مختلف پس از بحران کرونا به صورت فعالانه انجام شد و با وجود آنکه مساجد ما مانند کادر درمان ظرفیت های محدودی دارند، اما تاریخ قضاوت خواهد کرد که مسجدی ها چه فعالیت های خودجوشانه ای را رقم زدند و در محورهای سیاسی، اجتماعی و سلامت نقش خودشان را چگونه ایفا کردند.

 

پایان پیام/ 40