تحقق منویات رهبری درباره مسجد هدف کانون‌های فرهنگی‌هنری است/ ظرفیت‌های مغفول مساجد باید احیاء شود

تحقق منویات رهبری درباره مسجد هدف کانون‌های فرهنگی‌هنری است/ ظرفیت‌های مغفول مساجد باید احیاء شود

تاریخ انتشار : ۱۸ اسفند ۱۴۰۱
حجت‌الاسلام والمسلمین خداداده، در برنامه زنده «صبح بخیر ایران» ضمن گرامیداشت سالروز تاسیس کانون‌های فرهنگی هنری مساجد، گفت: تحقق منویات مقام معظم رهبری نسبت به مسأله مسجد هدف اصلی کانون‌ها است.

خبرگزاری شبستان ، گروه مسجد و کانون‌های مساجد، ستاد ارتباطات رسانه‌ای (فهما)، برنامه زنده «صبح بخیر ایران» امروز پنج‌شنبه ۱۸ اسفندماه همزمان با سالروز تاسیس کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور میزبان حجت‌الاسلام و المسلمین «کمال‌الدین خداداده» رئیس ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور بود.
 
 
حجت‌الاسلام و المسلمین خداداده در بخش آغازین مباحث خود با اشاره به اینکه هویت مسجد توحیدی است و مأوا و پناهگاهی برای مردم محسوب می‌شود، گفت: بسیاری از فعالیت‌های خیرخواهانه‌ای که قرار است در سطح محلات اتفاق بیفتد باید از مسجد محقق شود.
 
 
رئیس ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور با بیان اینکه مساجد ظرفیت‌های متنوع و وسیعی دارند، افزود: کار در مسجد را نباید صرفا از بُعد سیاسی یا نیایشی بشناسیم؛ با این فرض در هر دو حالت تنها به یک جنبه از ظرفیت‌های مسجد توجه شده است، مسجدی که فقط در حد یک نمازخانه باقی بماند به وظایف و رسالت‌های تام خود عمل نکرده است.
 
 
وی با اشاره به اینکه مسجد تراز باید از ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی پاسخگوی نیازهای جامعه باشد، گفت: تلاش امروز ما باید مبتنی بر این باشد که مساجد را تبدیل به پناهگاهی برای مردم کنیم، چراکه قبل از هر چیز مسجد را خانه خدا می دانیم.
 
 
حجت‌الاسلام و المسلمین خداداده با بیان اینکه در گام دوم انقلاب اسلامی باید تلاش کنیم تا مساجد جایگاه واقعی خود را بیایند، تصریح کرد: توجه به این نکته که مساجد در اندیشه مهدوی از جایگاه ویژه‌ای برخوردارند اهمیت بسزایی دارد؛ حضرت حجت (عج) در مسجد اعلام حضور می‌کند؛ در مسجد الاقصی نماز اقامه می‌کند؛ در مسجد سهله زندگی می‌کند، بدین شکل ادبیات مهدوی مملو از لفظ مسجد است.
 
 
رئیس ستاد هماهنگی کانون‌های مساجد کشور، با اشاره به اینکه مسجد جایگاهی مهم در نگاه تمدنی ایران اسلامی و مقدمه سازی برای ظهور دارد، تصریح کرد: با این نگاه، آبادانی مسجد به ساخت و ساز و شکل ظاهری نیست، هویت مسجد معنای مشخصی دارد؛ به طوری که امام صادق (ع) در این رابطه فرموند: «آبادانی مسجد به نمازگزار مسجد است.»، بنابراین اگر مسجدی از امکانات و شکل ظاهری عالی برخوردار باشد اما خالی از نمازگزار بوده و مواسات و فعالیت‌های مومنانه در آن جایگاهی نداشته باشد، عملا تاثیرگذار نخواهد بود.
 

 

وی با تاکید بر این مسأله که معماری مسجد یک مزیت نسبی است و اثر وضعی روی نمازگزاران دارد، خاطرنشان کرد: در طول این سالها مرکز رسیدگی به امور مساجد و سازمان اوقاف و امور خیریه، کارگروه‌‌های ویژه‌ای را برای عمران و آبادانی مساجد اختصاص داده اند و هر شخص که قصد ساخت یک مسجد را دارد می‌تواند به این نهادها مراجعه کرده و از نظرات آنها استفاده کند.

 
 
حجت‌الاسلام و المسلمین خداداده، در بخش دیگری از مباحث خود با اشاره به سیر تطور و نقشی که مسجد از زمان وقوع انقلاب اسلامی تا به امروز تجربه کرده است، افزود: از همان آغاز نهضت، فعالیت‌ها در مسجد مستقر بود؛ پس از انقلاب اسلامی در دوران دفاع مقدس و جنگ تحمیلی نیز مسجد همچنان در فعالیت‌های مختلفی محور بود و شهدا از مسجد به جبهه‌ها اعزام می‌شدند.
 
 
وی ادامه داد: این فعالیت‌ها و لحظات باشکوهی که مساجد در دهه ۶۰  تجربه کردند با حضور نورانی رزمندگانی همراه بود که بسیاری از آنان جانباز شدند و یا به مقام رفیع شهادت رسیدند، از سوی دیگر در همان دوران بسیاری از مساجد در عرصه‌های فرهنگ و هنر ورود داشتند و مراسم و یادواره های مختلفی برگزار می کردند.
 
 
رئیس ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور تصریح کرد: اما از دهه ۷۰ به بعد، احساس نیاز بیشتری را نسبت به گسترش ظرفیت‌های فرهنگی و هنری در مساجد برای جذب نوجوانان و جوانان شاهد بودیم، تا از این رهگذر شاهد تربیت نسل مؤمن و انقلابی باشیم.
 
 
وی با اشاره به اینکه جایگاه مسجد نباید فراموش شود، افزود: اگر در جایگاه تربیتی نظام توحیدی که همان مسجد باشد، اقدام به تربیت عالِم و هنرمند می کردیم امروز با بسیاری از مشکلات در سطح جامعه مواجه نبودیم.
 
 
حجت‌الاسلام و المسلمین خداداده تصریح کرد: دشمن نقاط قوت ما را می شناسد و با برنامه ریزی حرفه ای یکی از این نقاط قوت را هدف می گیرد. در این بین یکی از ابزارهای قدرت در نظام و مکتب مقدس ما مساجد هستند، باید به این مسأله توجه کنیم و از مسجد غافل نشویم.
 
 
رئیس ستاد هماهنگی کانون‌های مساجد کشور در بخش دیگری از مباحث خود با اشاره به سفر مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) در سال 1391 به خراسان شمالی، افزود: معظم له در این سفر طی سخنانی در رابطه با کانون‌های مساجد فرمودند: «من سفارش می کنم که کانون هاى فرهنگى - هنرى مساجد را فراموش نکنید؛ البته با همکارى بسیج. بد است که بین روحانى مسجد و بسیج مسجد، اختلاف به وجود بیاید. با همکارى بسیج، این کانونهاى فرهنگى - هنرى مساجد را مؤثر کنید، برایش کار کنید. بنشینید فکر کنید، مطالعه کنید و سخنى که متناسب با نیاز آن جوانى است که آنجا حضور پیدا می کند، فراهم کنید. مطالعه کنید».
 
 
حجت‌الاسلام و المسلمین خداداده ادامه داد: تلاش ما تحقق منویات مقام معظم رهبری است و امروز که سخن از نهضت بازگشت به مساجد می‌شود ناظر بر تحقق گستره فعالیتی مسجد است، اگر نهضتی اتفاق نیفتد و نگاه حکمرانان و حلقه های میانی تغییر نکند نمی توانیم اتفاقات بزرگ را شاهد باشیم.
 
 
رییس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور گفت: امیدواریم در کانون‌های مساجد با گسترش فعالیت های مختلف در عرصه های هنری از جمله هنرهای تجسمی، تئاتر، سرود و فعالیت های کتابخانه ها، در سپهر فرهنگی ایران اسلامی تاثیرگذار باشیم.

پایان پیام/ 9