نمایش محتوا
به نام خدا
دستورالعمل اجرایی طرح یاریگران زندگی ویژه کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور
با مشارکت ستاد مبارزه با مواد مخدر
مقدمه:
آسیب اجتماعی "اعتیاد" از سوی مقام معظم رهبری(مدظله العالی)بعنوان مهمترین و اولویت دارترین آسیب اجتماعی کشور معرفی شده است و دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز تا کنون تدابیر و تأکیدات ویژه ای را در قالب ستاد ابلاغ نموده اند. اعتقاد بر این است که با کنترل و مهار اعتیاد می توان از وقوع بخش مهمی از آسیب های اجتماعی در کشور پیشگیری نمود. ستاد مبارزه با مواد مخدر در اجرای اسناد قانونی مبارزه با مواد مخدر و با توجه به اتخاذ استراتژی متوازن و بکارگیری رویکرد اجتماعی در امر مبارزه بویژه در حوزه کاهش تقاضای مواد مخدر و روانگردان ها، ضمن اشراف کامل بر تمامی ابعاد تقنینی، اجرایی و قضایی تلاش نموده است تا ضمن محوریت قراردادن اصل پیشگیری و با آگاهی بخشی و ایجاد حساسیت اجتماعی در محیط ها و گروه های مختلف هدف، مانع از ورود افراد و اقشار سالم جامعه به چرخه مخرب و ویرانگر اعتیاد گردیده و بموازات آن راهکارهای علمی، مدون و اجتماعی محوری را به منظور نجات جان قربانیان و آسیب دیدگان از مواد مخدر، تدوین و به مورد اجراء گذارد. حفاظت و صیانت از بهبودیافتگان و تدوین برنامه های اجرایی مناسب به منظور تسریع در توانمندسازی، بازتوانی و جامعه پذیری معتادان بهبود یافته از دیگر راهبردهای اجرایی به منظور یاری رساندن به گروهای اجتماعی بشمار می آید. نکته مهم اینجاست که مقرر است تمامی موارد پیش گفته با محوریت دستگاه های اجرایی عضو و مرتبط ستاد وبا مشارکت فعال مردم، گروهای اجتماعی مرجع، اصناف، تشکل های غیر دولتی وسازمان های مردم نهاد در قالب طرحی جامع تحت عنوان "طرح یاریگران زندگی"
« درراستای بند 15 تفاهم نامه عملیاتی ستاد مبارزه با مواد مخدر و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تشکیل کمیته راهبری مربوطه با ترکیب نمایندگانی از این دو دستگاه، به منظوربهره مندی بیش از پیش از ظرفیت مردمی و خودجوش کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور تهیه و ابلاغ می گردد.» .
در ادامه موضوع این دستور العمل که صرفاً در حوزه پیشگیری از اعتیاد با استفاده از ظرفیت کانون های فرهنگی هنری مساجد تشریح می شود.
بخش اول : کلیات طرح
1)تعاریف و مفاهیم طرح
1-1)آسیب های اجتماعی :
به هر نوع عمل فردی یا جمعی اطلاق میشود که درچارچوب اصول اخلاقی و قواعد عام جامعه قرار نمی گیرد و در نتیجه با منع قانونی و یا قبح اخلاقی و اجتماعی روبرو می گردد.
1-2)سلامت اجتماعی:سلامت اجتماعی به نوعی بهداشت روانی، فردی واجتماعی گفته می شود که درصورت تحقق آن شهروندان انگیزه و روحیه ای شاد خواهند داشت ودرنهایت جامعه شاداب وسلامت خواهد بود. در واقع زندگی، محصول تعامل اجتماعی بین انتخاب های فردی ازیک سو و محیط اجتماعی واقتصادی احاطه کننده افراد از سوی دیگر است.
1-3)حمایت اجتماعی:
معرفتی است که باعث می شود فردی باور کند که مورد احترام و علاقه دیگران بوده، عنصری ارزشمند و دارای شأن به شمار آمده و به یک شبکه اجتماعی روابط و تعهدات متقابل تعلق دارد.
1-4)جامعه هدف:
شامل گروه های اجتماعی ومخاطبان مورد نظر طرح درمحیط مسجد وکانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور می باشد. که در شکل زیر به آن اشاره شده است.
1-4-1)- دبیرخانه ستاد: منظور " دبیرخانه ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری " است.
1-4-2)- دستگاه اجرایی : منظور "ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور"(فهما) می باشد.
1-4-3)- کمیته اجرایی: این کمیته مستقر در معاونت فرهنگی هنری ستاد فهما می باشد که مسئولیت امور اجرایی طرح را بر عهده دارد .
1-4-4)- رابط اجرایی طرح در استان: کارشناس فرهنگی هنری ستاد کانون های مساجد هر استان به عنوان رابط اجرایی طرح "یاریگران زندگی" می باشد.
1-4-5)- کارگروه نظارت وارزیابی: این کارگروه متشکل از مدیران وکارشناسان ستاد مبارزه با مواد مخدر و ستاد فهما می باشد که نظارت و ارزیابی طرح را در سطح ملی برعهده دارد.
1-4-6)- مربی طرح: فردی که پس از بررسی مدیر کانون واحراز شرایط لازم به عنوان مربی طرح، کارگاه های آموزشی را در فضای مسجد برگزار می کند.
1-4-7)کانون مجری طرح:کانون فرهنگی هنری مسجد که با مراجعه مدیرکانون به پورتال بچه های مسجد به نشانی https://bachehayemasjed.ir و صفحه اختصاص کانون ضمن ثبت نام در طرح نسبت به شرکت مدیر،مربی و همچنین اعضای کانون در این طرح اقدام می نماید، کانون مجری نامیده می شود.
1-4-8)-رابط اجرایی طرح در کانون: مدیر کانون و یا هرعضو دیگر مورد تایید مدیر کانون می تواند به عنوان رابط اجرایی طرح یاریگران زندگی در کانون معرفی شود که پیگیری امور مربوط به طرح را در کانون برعهده دارد.
2)جامعه و گروه های هدف و سطوح آموزش طرح:
2-1) طرح یاریگران زندگی در حوزه پیشگیری از اعتیاد
در اجرای طرح یاریگران زندگی اصل اول تمرکز بر حوزه پیشگیری از اعتیاد است جامعه هدف در این حوزه را اقشار سالم جامعه در محیط های اجتماعی مختلف اشاره شده در شکل زیر تشکیل می دهند و مهمترین هدف آن کاهش نرخ بروز اعتیاد و جلوگیری از ورود افراد جدید به چرخه مخرب اعتیاد در کشور می باشد. نیل به این مهم با بهره گیری از امکانات، ظرفیت ها و توانمندی های موجود در نهادها و دستگاه های محلی، مشارکت فعال مردم و استفاده از ظرفیت کانون های فرهنگی هنری مساجد در محلات صورت می گیرد.
طرح یاریگران زندگی در حوزه پیشگیری از اعتیاد
« جامعه هدف و سطوح آموزشی به تفکیک محیط های اجتماعی»
1- محیط مسجد
)مربیان و مدیران کانون ها(
دوره آموزشی وتوجیهی استانی ویژه مربیومدیران کانون های مجری منتخب به مدت16 ساعت،(8 ساعت حضوری به صورت استانی و8 ساعت غیرحضوری ازطریق سامانه LMSپورتال بچه های مسجد)
2- محیط خانواده
)افراد بالای 14 سال (عمومی)(
بسته آموزشی به صورت مجازی از طریق سامانه LMS پورتال بچه های مسجد به نشانی https://bachehayemasjed.ir به مدت 2 ساعت
*ضمناً مسابقه فرهنگی آموزشی"یاریگران زندگی"به صورت عمومی از طریق پورتال برای کل جامعه هدف نیز برگزار خواهد شد.
بخش دوم : اهداف و راهبردهای اجرای طرح
الف -اهداف طرح یاریگران زندگی در حوزه پیشگیری ازاعتیاد:
- مصون سازی وسالم سازی محیط های اجتماعی هدف ازتهدید مواد مخدر واعتیاد به منظور کاهش نرخ بروز به پیشگیری اولیه از اعتیاد
- آگاه سازی و افزایش رفتارهای سالم در جمعیت عمومی کشور و گفتمان سازی اجتماعی درحوزه پیگیری از پیشگیری اولیه از اعتیاد.
- گسترش فعالیت های داوطلبانه و مشارکت های مردمی و اجتماع محوربا محوریت مسجد درحوزه پیگیری از پیشگیری اولیه از اعتیاد.
ب : راهبرد های اجرایی طرح:
- گفتمان سازی اجتماعی در محیط ها، کانون ها و جامعه هدف طرح و افزایش مسئولیت پذیری و حساسیت اجتماعی در مقابل تهدید اعتیاد و مواد مخدر.
- ارتقاء ظرفیت های مشارکتی جامعه در حوزه های مختلف کاهش تقاضای مواد مخدر و روانگردان ها با تمرکز بر اقدامات پیشگیری اولیه از اعتیاد.
- ارتقاء دانش،آگاهی ومسئولیت پذیری با بکارگیری آموزش موثر توسط همسالان و همچنین خود آموزی از طریق فضای مجازی
- بهره گیری گسترده از دانش روز، فناوری های نوین و فضای مجازی در طراحی، تولید و اجرای برنامه ها، محتوا و محصولات تولیدی.
- تمرکز بر کانون های اجتماعی مهم و اولویت دار بویژه دانش آموزان و خانواده
بخش سوم : امتیازات و انگیزه بخشی
1)مدیران مسئول کانون های فرهنگی هنری مجری طرح(کانون هایی که توانایی و ظرفیت برگزاری برنامه های اجتماعی را دارند) می توانند در بازه زمانی مشخص شده با مراجعه به پورتال بچه های مسجد به نشانی https://bachehayemasjed.ir/ در طرح، نسبت به ثبت نام کانون و اعضا اقدام نموده و حداقل امتیاز لازم را کسب نمایند.بدیهی است تمامی مراحل اعم ازاطلاع رسانی،آموزش،آزمون و.... ازطریق این پورتال انجام می شود.
2)وظایف ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد استان :
2-1) معرفی یکی از همکاران ستاد استان ترجیحاً از کارشناسان معاونت فرهنگی هنری به عنوان رابط اجرایی طرح استان (تایید کننده فرم هاو فرآیندهای کانون مجری در پورتال)طی مکاتبه اداری
2-2)اطلاع رسانی به کانون های فرهنگی هنری استان جهت ثبت نام و مشارکت در طرح
2-3)برگزاری کارگاه آموزشی ویژه مدیران کانون های منتخب استان به صورت حضوری (دوره عمومی 8 ساعته) و هماهنگی زمان با دفتر فرهنگی اجتماعی ستاد
2-4)نظارت وارزشیابی فعالیت ها و عملکرد کانون های منتخب در طول طرح
2-5)مستند سازی و ارائه گزارش به ستاد فهما
2-6)هماهنگی های لازم با اداره کل مبارزه با مواد مخدر استان جهت اعزام استاد و برگزاری کارگاه آموزشی استانی
2-7) هماهنگی های لازم با استان مجری طرح در سطح ملی(استان البرز) و بررسی فرم ها و فرآیندها و ارسال مستندات
3)وظایف مدیرکانون و نحوه ثبت نام در طرح:
-مدیر کانون باید حداکثر تا 31/1/99 ثبت نام مربیان و اعضای شرکت کننده در طرح را به اتمام برساند.
تبصره: کانون هایی که در زمان مشخص شده زودتر اقدام به ثبت نام نموده و شرایط لازم را داشته باشند می توانند با هماهنگی ستاد استان طرح را اجرا نمایند.(در فاز اول 50 کانون از ده استان طرح را اجرا خواهند نمود)
-مدیر کانون موظف است یک نفر را به عنوان رابط اجرایی طرح درکانون معرفی نماید که این فرد می تواند شخص مدیر کانون و یا هرفرد مورد تایید ایشان به -لحاظ صلاحیت و توانایی در پیگیری امور مربوط به طرح باشد.
-مدیر کانون برای اجرای این طرح در کانون باید حداقل 2 و حداکثر4نفر را به عنوان مربی معرفی نماید.
4)شرایط و وظایف مربی:
4-1)شرایط
1- حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی
2- داشتن سابقه و توانایی تدریس و اداره کارگاه و کلاس آموزشی و حداقل یک سال فعالیت در حوزه اجتماعی
3- حداقل سن 25 و حداکثر 45 سال باشد.
4- مربیان باید از طریق بخش آموزش ها و آزمون ها( lms ) در پورتال بچه های مسجد در دوره آموزشی یاریگران زندگی شرکت کرده و نمره قبولی را کسب نموده باشند.
5- تکمیل فرم تعهد همکاری حداقل دو ساله با طرح یاریگران زندگی
وظایف:
*هرمربی باید یک حلقه 10نفره تک جنسیتی را در مسجد و در بازه زمانی اجرای طرح تشکیل دهد.
* دوره های آموزشی حضوری و غیر حضوری طرح را برگزار و مدیریت نماید.
*ارتباط دائم و مستمر با ستاد استان را به صورت جدی در دستور کار خود قراردهد.
*دقت نظر کافی در مستند سازی کارگاه ها و نظارت بر روند بارگذاری مستندات در پورتال بچه های مسجد داشته باشد.
ملاحظات کلی :
1- از آنجا که پورتال بچه های مسجد امتیاز محور می باشد، به ازای هر کانون مشارکت کننده درطرح برای ترغیب،اطلاع رسانی(تبلیغات محیطیو..)، مستند سازی و بارگذاری اطلاعات، امتیاز لازم درنظر گرفته شده است.
2- اساتید و محتوای آموزشی(دوره های حضوری استانی) طرح توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر تأمین میشود.
3- شرکت رابط اجرایی طرح (کانون یا استان)در دوره آموزش توجیهی ملی کادر متخصص (16ساعت) که توسط ستاد فهما و با هماهنگی ستاد مبارزه با مواد مخدر برگزار میشود، ضروری می باشد که زمان آن متعاقباً اعلام خواهد شد.
4- با استفاده از ظرفیت پورتال بچه های مسجد در قالب سامانه LMS از رابطین وشرکت کنندگان استانی وشهرستانی که در دوره آموزشی این طرح شرکت نموده اند، آزمون مجازی به عمل خواهد آمد.
5- در پایان از شرکت کنندگان، کانون ها، رابطین اجرایی و مدیران استانی برتر در طرح تقدیر به عمل می آید.
6- به شرکت کنندگان دراین طرح که موفق به کسب حداقل امتیاز لازم میشوند(70درصد امتیازکل) گواهی حضور در دوره، با عنوان "یاریگران زندگی" توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر اهداء خواهد شد.
7- همکاران گرامی درصورت هرگونه سئوال ویا پیشنهادی میتوانند، با شماره های32241526-026(ستاد کانون های مساجد استان البرز به عنوان مجری کشوری طرح-سرکارخانم پروازی) تماس حاصل نمایند.
8- تمامی شرکت کنندگان درطرح باید عضو کانون های فرهنگی هنری مساجد باشند که این امر ازطریق پورتال بچه های مسجد صورت می پذیرد.
9- بسته تبلیغات و اطلاع رسانی شامل تیزر،موشن ،طرح های یکسان تبلیغات و کارگاه های آموزشی، پوستر و.... از طریق پورتال بچه های مسجد به نشانی https://bachehayemasjed.ir در اختیار شرکت کنندگان طرح قرار خواهد گرفت.
10-از 100کانون برتر و 100 مربی برتر طرح با هدایایی مانند کمک هزینه سفر به عتبات عالیات و مشهد مقدس تقدیر به عمل خواهد آمد.
11-از 5 استان برتر مجری طرح نیز تقدیر لازم به عمل خواهد آمد.
بخش پنجم : دوره زمانی اجرای طرح
مدت زمان اجرای طرح یاریگران زندگی از 25 دی ماه 1398 تا پایان تیر ماه سال 1399 خواهد بود .
بخش ششم : نظارت و ارزیابی
در تمامی مراحل اجرای طرح فرآیند نظارت و ارزیابی کانون های مجری، ستاد استان و شرکت کنندگان طرح از طریق پورتال بچه های مسجدوهمچنین ناظرین اجرایی طرح ، نظارت و ارزیابی لازم صورت می پذیرد.
امید است با اجرای طرح یاریگران زندگی تحولی فوق العاده در عرصه کاهش تقاضای مواد مخدر و روانگردانها در کشور صورت پذیرد.